Testing, underholdning og lærelyst

Bildet over viser et utvalg av quizer som er klare til bruk.

Når du som instruktør står og snakker kan det i beste fall kalles undervisning. Det er et stykke derfra til at det blir læring. De som hører på må ta lærestoffet inn i avdeling for langtidslæring i hjernen. Lærestoffet er en 2-3 sekunders tur innom korttidshukommelsen før det må på plass i langtidshukommelsen. Din jobb er å få det dit!

Jo lenge en instruktør prater,- jo mindre sitter igjen. De fleste mister normalt konsentrasjonen etter et kvarter.

Læring forutsetter vanligvis at kursdeltagerne tenker aktivt gjennom det de hører. Det må du gi dem tid til.

En kort quiz eller målrettet samtale mellom kursdeltagerne gir tid til overlæring.- og langtidslæring.

Jeg har prøvd ut et quiz system som kalles Kahoot. Det er gratis å bruke. Jeg har laget er lang rekke quiz til teoristoffet i jegerprøven. Disse har jeg passet inn i de 7 powerpointene instruktørene tilbys til alle innesamlingene. Her kan du klikke deg gjennom lysbildene i power pointen til du kommer til en kahoot quiz. Da henter du frem Kahooten og starter quizen.  Under ser du en kortfilm fra en quiz brukt på kurssamling.

Hvordan bruker du Kahoot quiz?

De fleste skoleelever er vant til bruke Kahoot. Det er mye brukt i undervisning av alle mulige emner.

Gå til https://getkahoot.com/. Her lager du deg en konto.  Det er gratis. Husk brukernavn og passord. Dette har du bruk for neste gang du logger inn på Kahoot.

Logg deg inn. Skriv Jegeropplaeringno i søkefeltet øverst på siden. Der finner du alle quizene jeg har laget.  Velg den quizen som passer til den samlingen du skal undervise i.

Velg «Play» deretter «Classic».

Da får du opp dette bildet på skjermen din og på videoskjermen. Kursdeltagerne finner da fram egne mobiler eller nettbrett og skriver kahoot.it i nettleseren. Deretter skriver de inn nummeret (game pin) i feltet på mobilen og trykker enter.

Deretter skriver de navnet i det åpne feltet («nick name») og trykker «join game».

Da kommer navna til kursdeltagerne opp på videoskjermen. Når alle er på plass trykker du «Play».

Slik ser spørsmålet ut på videoskjermen.

Slik ser det ut på kursdeltagernes mobilskjerm.  De svarer «Elg» ved å trykke på det røde feltet. Når tiden er ute klikker du neste. Da vises rett svar, og hva kursdeltagerne har svart. Du får deretter opp hvem av kursdeltagerne som leder så langt. Rett svar og raskt svar gir poeng.

Deretter klikker du deg bare videre gjennom hele quizen.

Her finner du en videobruksanvisning på bruk av Kahoot.

Logg deg inn på kahoot før du begynner powerpointen. På riktig sted i powerpointen klikker du på lenken til quizen, så er du i gang. Du kan og åpne quizen og la den ligge i bakgrunnen før du starter powerpointen.

Hva er fordelene med dette?

  • Kursdeltagerne blir aktive med lærestoffet.
  • De tester seg selv. Kan jeg det instruktøren gikk gjennom i siste økt?
  • Jeg som instruktør får en oversikt over hva de har lært. Ved mye feilsvar må vi bruke mer tid på temaet.

Bruker kursdeltagerne «Jegerprøven samling 1-9» får instruktøren gratis med powerpointer til alle 7 innsamlinger og tilgang til engasjerende quiz. Og det beste av alt.- bitene i opplæringssystemet er tilpasset hverandre.