Sannhetens øyeblikk på jakt

Sannhetens øyeblikk

Ta en kikk på videoen under. Den er fra kursmateriellet til deltagerne på jegerkurs. Odd har kort på fritt dyr. Det betyr for de fleste av oss stor bukk.

Vi hadde hørt om en bukkeflokk i Liafjellet (Ottadalen nord). Der var vi aleine. Etter et par timer ser Odd noen gevirtagger i en fordypning i en ur. Vi samles og begynner snikinga. Knut ligger bakerst med avstandsmåler og rapporterer. Odd er fremst og jeg like bak med videokamera.

Avstanden er til å begynne med 180 meter. Odd er en dyktig skytter og gjør seg klar, men så kommer det noen tåkedotter drivende. Mot slutten av klippet er dyra på tretti meter. Odd avsikrer,- og sikrer igjen. Vrir seg, avsikrer, og sikrer igjen. Dette er sannhetens øyeblikk på all jakt. Hva er det som får oss til å ta den siste millimetern på avtrekket, og hva er det som får oss til å holde igjen? Odd ser klippet etterpå og kommentarene hans er lagt inn i filmen.

Det er den siste millimeteren som er vår utfordring som jegerinstruktører. Til høsten er det en av dine kursdeltagere som ligger slik og vurderer. Resultatet av en feilvurdering er trist for jegeren og smertefullt for dyret.

Utfordringen på jegerkurset er å bringe kursdeltagerne så tett på gode avgjørelser i skuddøyeblikket som mulig. Det beste er om du ligger like bak de på høstens jakt og kan veilede. Det nest beste er om de får prøve seg under veiledning på jegerkurset.

En jaktsimulator til 500 kroner?

Jeg har kjøpt en rødlaser beregnet for gevær med innfesting på løpet. Det koster under 300 kr med frakt fra ebay. Du får tilsvarende i norske nettbutikker. Ledningen med avtrekker fester jeg på forskjeftet eller avtrekkeren. Jeg stiller rødlaseren slik at strålen treffer midt i siktekorset på rifla når jeg står bakerst i kurslokalet. De siste årene har jeg jaktet med kamera på geværet. Derfor har jeg en del gode opptak som er nesten helt lik det en jeger får se gjennom kikkertsiktet sitt til høsten.

En av kursdeltagerne stiller seg bakerst i lokalet og velger skytestilling. Han får beskjed om hva som er igjen på kvoten. Deretter kjører jeg en mulig skuddsituasjon gjennom videoprosjektoren. Kursdeltageren må da selv avgjøre om han/hun vil skyte og når han/hun vil skyte. Jeg fryser bildet i det laserstrålen treffer videoklippet. Deretter ber jeg kursdeltageren kommentere egen skyting, før de andre slipper til. Til sist kommenterer jeg.

Dette er det nærmeste jeg kommer realistisk jakttrening. Her kommer artskunnskap (samling 5), human jakt (samling 1), skytestillinger og skyteteknikk (samling 4) og jaktformer (samling 7) til praktisk nytte. Etter noen slike runder er kursdeltagerne bedre rustet til å vurdere skal/skal ikke under høstens jakt. Jeg tror dette har spart dyra for lidelser og jegerne for nederlag.

I videoklippet under viser jeg hvordan jeg bruker utstyret.