På veg til jakt ?

Hvorfor vil du bli jeger?

Hvert år avlegger ca 12.000 naturinteresserte mennesker jegerprøven. Hva vil de med det? De fleste har trolig tenkt å bli jegere. Men hvorfor? Mange av kursdeltagere er spurt om dette i en undersøkelse. De vanligste grunnene de oppgav var:

1-0-4
Jakt åpner for spennende opplevelser. En får flotte naturopplevelser. Jakta gir god trim og en holder seg i form.

1-0-4Jakt gir godt fellesskap. En jakter sammen med andre i familien eller med venner og naboer. Jakta er noe felles som binder folk sammen, og en har noe å snakkes om utenfor jaktsesongen.

1-0-4
Jakt gir godt og spennende råstoff for festmat. I mange områder gir jakta en mulighet for å skaffe billig mat.

1-0-4Mange er mest opptatt av hunder og hundearbeid. Jakta gir dem mulighet for å utvikle hundens ferdigheter. De reiser på jaktprøver, utstillinger og driver avl.

Jakt tilfredsstiller lysta til å lære og til å prøve nye1-0-4ting. Jakt gir mulighet for å oppleve mestring, og det gjør godt for selvtilliten.

Her ser vi at folk har ganske ulike motiver for å ta et jegerkurs. Hvorfor vil du bli jeger? Det er to grunner til at du bør tenke gjennom spørsmålet:

Det fins mange og svært forskjellige former for jakt.
En harejeger slipper bikkja i grålysninga. Jegeren fyrer kaffebålet mens hunden søker etter morgenfersk fot (harespor). Så kan han sitte på stolsekken sin i timer og nyte kaffen, mens losen (hunden bjeffer mens den springer langs haresporet) går i liene rundt. Etter en lang og god los lader han kanskje hagla og skyter haren.

Andre har med seg ektefelle og barn på rypejakt. De trekker i sakte fart innover ei rypeli. Det er rikelig med prat, latter og pauser.

Hjortejakta på Nordvestlandet med 20 mann på laget krever presisjon og drill. Alle får tildelt poster der de skal sitte musestille i 2-3 timer mens hunder og jegere driver dyra forsiktig mot postrekken. Omgruppering, forflytning og ny posting kan ta mye av dagen.

Hvordan blir du jeger?

Jegere får ha våpen og de får ta liv. Det er godt for dyra, jegeren selv, jaktkameratene og alle andre at det stilles klare krav til jegere.  Staten har derfor bestemt at alle som vil bli jegere må ta et 30 timers kurs og bestå en offentlig eksamen.

Mye av lærestoffet er faktabasert. Du skal lære om lover som regulerer jakta og om arter det kan jaktes på, Du får og lære om hvordan du kan jakte på en sikker måte, og slik at dyra påføres minst mulig lidelse.

Noe av dette blir du forklart på de ni kurssamlingene. Resten må du lese deg til selv. På disse sidene finner du den teorien du trenger for å kunne gjennomføre eksamen og leve godt som jeger etterpå.

Mye av teorien er vanskelig å skjønne for den som ikke er vokst opp med jakt og skyting. Omkring 20 % av oss har så store lese og skrivevansker at bøker er et stort ork. I teorien på dette nettstedet vil du finne mer enn hundre lyd og videoklipp som på en mye enklere måte viser mye av det som står i teksten. Mange av videoene er tatt opp med kamera på geværet. Da kommer du så tett på jakta som det er mulig. Slik er du godt forberedt til du selv slår igjen bildøra, tar hagla og forsvinner ut i terrenget.

Lærestoffet er delt opp på samme måte som det obligatoriske kurset du skal ta. Les lærestoffet her før kurskvelden. Da blir utbytte av kurskveldene bedre.

Fra desember 2023 har nettstedet jegerprøvekurset.no fått en sponsor. Alt materiellet  er nå gratis til bruk for instruktører og kursdeltagere. Ved bruk skal det henvises til hvor materiellet er hentet fra. 

Sponsor ønsker at kunnskap om sikker og human jakt skal ligge gratis tilgjengelig for jegere og deltagere på jegerkurs. Dyrevelferd og jegeres trivsel er viktige. Ved å gjøre kunnskapen gratis tilgjengelig vil den bli brukt av flere.

Sponsor ønsker at de som er fornøyd med materiellet VIPPS-er et  valgfritt beløp til Kirkens Nødhjelp på Vippsnummer 2426

Klikk deg til menyen Jegerprøven Samling 1-9 og velg fra undermenyene. Der kan velg de samlingene og de underkapitlene du vil se nærmere på. 

Mer om tilgang til kursmateriellet:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *