Angsten for skytebanen

Litt gruppedynamikk

Menneskets overlevelse har til alle tider vært avhengig av at du tilhører en gruppe. Familien, slekta eller bygda måtte ta vare på hverandre. Derfor er behovet for det å tilhøre en gruppe svært sterkt i de fleste av oss. Vi blir derfor opptatt av hva andre mener om oss. Vi vil at andre skal like oss og synes at vi er flinke. Det gir oss den selvrespekten som kreves for å klare hverdagen.

Den første kurskvelden

Når kursdeltagerne møter opp til første kurskveld er de trolig mest opptatt av å bevare egen verdighet. Alle vil framstå som flinke og vellykkede. Og mange kursdeltagere frykter at andre skal se at de kan minst og er dårligst? Mange kvier seg mest til skytebanen. Der blir det veldig synlig om du mislykkes.

Prøv så godt du kan å trygge dem på forhånd. Selvfølgelig treffer de ikke. Skulle bare mangle når de ikke har gjort det før. Først etter noen hundre skudd kan de begynne å ergre seg over dårlige skudd.

Få mer ut av samling 4

Dagen på skytebanen kan brukes til å understreke litt av innholdet på samling 1 og 2. Her kan du demonstrere virkning av skuddavstand, trangboring og valg av patron. For mange er læringa avhengig av at de får prøve selv.

For noen år tilbake utviklet jeg et opplegg for testskyting i samarbeid med NJFF i Møre og Romsdal. Vi laget maler til plakatbukker beregnet på 125 cm ruller med gråpapir. Vi laget maler til rype og rådyr i full størrelse av gulvbelegg. Vi laget like maler, men av klarplast. På disse hadde vi tegnet inn det dødelige området på rypa og rådyret. Rypa er stor, men det dødelige området (lunger og sentralnervesystemet) er svært mye mindre. Kursdeltagerne la malene på gråpapirark og tegnet rundt. Arkene hengte vi på plakatbukkene med limklemmer (Biltema). Plakatbukkene flyttet vi ut 15, 30 og 45 meter. Deretter fikk kursdetagerne skute med ulike patroner og ulik trangboring. Til sist la de over den gjennomsiktlige malen og skulle vurdere om skuddet var dødelig. Det kreves 2-3 treff i lungeområdet på rype og 5 på rådyr. Selv erfarne jegere ble overrasket. På 30 meter var sjansene større for å skadeskyte rypa enn for dødelig treff med anbefalt ammunisjon og kvart trangboring.

Her kan du laste ned rapporten om øvelser med hagle på skytebanen. Lagre fila til harddisken din. Åpne deretter fila fra harddisken. Da spilles lyd og videoklippene som ligger i fila.

I videoklippet under vises en gjennomgang av skudd mot rypeflokk.