Når lesing ikke gir læring

Trolig har 1 av 5 lesevansker. De gir oftest opp å lese en bruksanvisning. Det er heldigvis mange måter å lære på. Lesing er bare en av dem. Du lærer lite av å lese om noe du aldri har sett, kjent eller prøvd. Da trenger du bilder, video eller prøving i praksis. La oss gjøre et forsøk.

«La oss ta utgangspunkt i et gevær med boltmekanisme. For høyreskyttere vil da hevarma som åpner sluttstykket være på høyre side av geværet. Alle rifler har en sikring. Den finner du vanligvis på samme side som hevarma, på kolbehalsen eller nede ved avtrekkerbøylen. Når rifla er sikret, kan du ikke åpne sluttstykket. Du må derfor avsikre geværet når du skal lade det eller ha en patron i kammeret. Når du er ferdig med denne prosedyren ender du med et ladd og usikret gevær. Skuddet går derfor dersom du kommer borti avtrekkeren. Du får det samme problemet når du skal tømme geværet. Da må geværet avsikres for at du skal få patronen ut av kammeret. Enda verre blir det dersom du fyller magasinet ovenfra. Da må du ta ladegrep for hver patron du skal ha ut. Heldigvis har noen gevær en trepunkts sikring. Du kan da åpne og lukke sluttstykket samtidig som geværet er sikret. Med sikringen i midtstilling kan du da fylle og tømme geværet mens avtrekkeren er sikret. Etter at du har puttet patroner i geværet og lukket sluttstykket, skyver du sikringen et hakk til. Da er geværet sikret og du kan ikke løfte hevarma.» Osv

Ga du opp teksten? Skjønner du mer av videoklippet under? Da skjønner du og hvorfor jeg har lagt inn så mange lyd og videoklipp i opplæringsmateriellet til Jegerprøvekurset.