Vi går gjennom innholdet i kapittel 4. Du får en liten tur innom skytebanen, og vi går gjennom nødvendige sikkerhetsregler.
Revidert januar 2022.
Under får du teksten lest opp:
Kapittel 4
På jegerkurset er Samling 4 på skytebanen. Ved å gå gjennom teorien nedenfor er du bedre forberedt til samlingen. I kapittel 2 gikk vi gjennom gevær og hagle. En rask repetisjon av dette kan gi deg bedre utbytte på skytebanen.
I teoristoffet til denne samlingen går vi gjennom sikting og skyting med hagle og rifle. Vi ser på ulike skytestillinger. Her kommer og råd om øvelsesskyting hjemme og på skytebanen. Du får og lære om hvordan du kan skyte inn rifla.
Skyting med rifle og hagle.
Norges jeger og fiskerforbund har undersøkt 13.000 skudd mot elg, hjort og villrein. Jegere som har trent mye med rifla skjøt langt færre bom- og skadeskudd på jakt. Mye trening med rifla gjør deg til en gladere og mer effektiv jeger.
Trolig er omkring 80% av alle øvelsesskudd fra liggende skytestilling. Men under jakt skytes det langt mer fra sittende og stående stilling. Bare omkring 6 % av elgene blir skutt fra liggende stilling. Tren i de skytestillinger du bruker til jakt. Da får du mest igjen for den tiden og de pengene du bruker på skytetrening.
Det aller meste av treningen er mot stillestående mål. Men på jakt skytes det noen ganger mot dyr i bevegelse. Det kan være behov for et oppfølgingsskudd på en påskutt hjort, eller under et ettersøk. Jegere som har trent mot bevegelig mål klarer seg langt bedre under praktisk jakt. Ikke skyt mot vilt i bevegelse dersom du ikke har trent mye på det på skytebanen.
Hagle brukes vanligvis til å skyte mot småvilt i bevegelse. I kapittel 1 har vi sett at det er svært krevende. Skyting mot vilt i bevegelse krever mye trening. Jegere som har trent mye med hagla har med seg vesentlig mer vilt hjem. Jakta gir lite glede når du hele tiden ergrer deg over egne bom- og skadeskudd.
Hvorfor på skytebanen?
Det er flere grunner til at du bør ta noen turer på skytebanen før jakta tar til.
Det er moro. Etter noen turer på banen slapper du av. Du lærer litt om gode skytestillinger og kan etter hvert glede deg over gode resultater. På de fleste skytebaner vil du møte kjente fra jegermiljøet der du bor. Da kan du underholde deg med småprat om skyting, jakt og lokale nyheter.
Du får skutt inn geværet. Det vil si at du får stilt siktet slik at skuddet sitter der siktekorset er. Du må alltid skyte inn geværet på nytt når du skifter ammunisjon, eller når geværet har fått seg en smell under transport eller etter et fall på jakt.
Du kan avlegge skyteprøven. Alle som skal jakte storvilt må skyte minimum 30 øvelsesskudd og en skyteprøve.
Øvelsesskyting på banen viser deg hvor flink du er til å skyte. Det er resultatene fra skytebanen som forteller deg hvilke skuddsituasjoner (skuddavstand, dyrets vinkel osv) du kan bruke under høstens jakt.
Hagleskyttere kan og ha mye glede av litt trening. Etter å ha tørrtrent hjemme er det fint å få komme på banen og se at treningen har gitt resultater. Det gir en stor tilfredsstillelse å se at du etter hvert knuser flere og flere leirduer. Da ser du fram til jakta med glede.
I videoklippet under får du bli med en liten tur på vår lokale skytebane. Fra mai til ut september har vi faste skytekvelder for lokale jegere.
Sikkerhet.
Alle som vil bli jegere må ha en dag på skytebanen. Her får du prøve skyting med hagle og med rifle. Skudd på avveie kan ødelegge andres liv,- og ditt eget. Det viktigste med våpen er sikkerhet. Sikker våpenbruk er gjennomgått i kapittel 2 og 3. Samling 4 er på skytebanen. De fleste skytebaner har tilknytning til Det frivillige skyttervesen. Under av ser du deres sikkerhetsregler. De er laget spesielt for skytebaner.